2 Feb 2017

Cerita pasal ujian undang undang

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia!
Okay nak cerita psl ujian undang undang ni, mcm aku ckp dlm entry lepas yang hrini (2Feb2017), aku ada ujian undang² dekat RILEK. Actually RILEK tu merupakan akronim kepada '
Rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan' Haa gittew.. sebbaik ada akronim kalau tak, semput la aku nak sebut satu satu.. kalau nak tahu lagi pasal rilek, tekan sini. So, aku nak citer sikit pasal pagi tadi. Lepas solat subuh aku tak tidur balik la. Aku main phone sampai pkul 720 camtu. Lepastu, mak aku suruh mandi nak pegi sana.

Then, kiteorang brhnti makan dkt kedai maksu (idk what the restaurant's full name). Lepas makan makan, dalam 8:10 gerak. 8:15 sampai la. Dekat je kedai makan tdi dgn RILEK tu. Memang dah ramai dah yang menunggu dkt luar. Aku pun hairan lah mcm manaa pkul 8 tkbukak lagi. Dkt laman web tu ckp, pkul 8 pagi - 5 petang. Tpi tkpelah aku pun tggu kejap je. Dlm 10minit, dah terus bukak.
Diaorang panggil, letak ic dlm bekas kecil then kena sign dkt dlm buku dia. Aku antara org yang terawal lah hehehehe.. aku memang gaduh nak letak ic. Sbb ic dia plih dari bawah. That means, those who come earlier will take the exam first.. lepas tu dlm 5minit, dia panggil nama org satu satu untuk tngkap gmbr.. then nama aku pun kedengaran sayup sayup di pejabat ittew cewah hahaha
Aku pun pergi pastu dia suruh tgk camera then dia ambil gmbr aku (depan org ramai tau ambil gmbr. Malu la jugak. Sebbaik tkde sapa yg kenal fuhhh)

Aku pun duduk balik dkt kerusi lepas bayar RM10 utk gmbr tdi. Then 4org yg awal dia pggil utk msuk kelas tu. Then, tklama lps tu nama aku dipanggil lagi untuk cop jari.. actually, my thumb print is always not working. Idk why.. kot kot tangan aku ni dah nipis keee tkle scan dah ke apa ke ikutlah. Tpi setiap kali aku cop jari aku, memang susah nak menjadi. Lama bru jadi. So abang tdi pun smpai pegang tangan aku untuk cop jari tu hahahha

Lepas cop jari apa semua, dia cakap " kat dalam nanti pilih orang awam malaysia ye. Jangan plih penduduk tetap" aku angguk then aku masuk lah. Masuk tu aku tulis nombor ic dkt komputer tu pastu aku jawab lah. Aku memang blur apa benda tah pendikit. Aku cam hah wadeheck pendikit ni tkpenah dgr pun. Aku rasa mcm clutch je hahahaha main hentam sajala.. fuhh lepas habis jawab semua, aku berdebar nak tekan selesai. Tengok keputusan........ Jeng jeng jengg

Alhamdulillah aku lulus. Aku skor 59/70 je. Tpi dpt 64/70. Alah kira A+ lah tu hahaha.. hah dont pening2 kepala kenapa aku 70? Yelah aku ambik lesen kereta motor.. sbbtu bnyk sikit. Markah lulus pun 59/70. Kalau ambil satu lesen je, /50. Gittew.. then aku keluar cop jari skali lagi (sebbaik kalini menjadi cop jari aku) pastu dia print out my result. Aku keluar dengan senyuman hewhew. Aku call ayah aku pastu ayh aku tnya dpt brape. Aku jwb la 64/70. Ayah aku ckp uish bnyk nya salah  bagi aku, tu dah kira sgt ok dah. Lulus apeeeeeeee..

Image result for contoh sijil ujian kpp
ni lah contoh sijil tu yee. camni la ghopenyeee. yang aku? eh mana bleh tnjuk hahaha
credit to google for the picture

Sbelah tu ada 7E, while waiting my dad to fetch me up, aku pegi la tgk tgk apa benda aku bleh beli kat sana.. aku pun beli chewing gum je HAHAHAHA
Aku pun duduk BERSILA WEHHH dekat sbelah 7E tu hahahahaha dasar tk tahu malu hahaha.. pastu then aku terdengar ada orang fail. Dia dpt 53/70. And i was likee.. omg kesiannya.. kena dtg balikkk nanti hm..

Meh ABANG afiq nak kasi tips sikit.

  •  Make sure, before you take an exam, READ! Baca yang penting je. Tak kira exam apa, membaca tu wajib! Baca sikit pun jadi lah. Asal benda penting ada dlm otak kau. So, boleh tolong kauuuu nanti dlm ujian ittew..
  •  Tapi, tak ke gila nak baca the whole book yang tebal gila tu? Lagi² kalau kau tu ambil 2lesen mcm aku. Tak ke berbuih mulut kau baca dua dua buku tu?? So, focus when ur teacher is teaching youu. That's the most important and you must take note whatever your teacher says. Okay? Dia bukan ajar benda tkmsuk exam, dia ajar apa yang akan masuk exam lah.. jadi kena bgi prhatian 100%! Jangan tidur dalam kelas.. nanti jawab exam pun merapuuuu..
  • Download aplikasi 'Ujian KPP' di playstore. Idk if the app is available on appstore.. korang mesti jawab soalan² dalam tu. Memang banyak yang MASUK! So, kalau kau malas sangat tahap siput bxbi dah, kau just jawab soalan tu bertubi tubi. Kalau salah tu, ingt jawapan dia. Jadi korang tkkan buat salah lagi. Faham?Semasa menunggu giliran korang tu, bleh la korang jawab soalan 2,3 set. Haaa
  • Install software Ujian KPP di google. Hang cari la sendiri. Beribu link ada dkt google tuh. Size dia dlm 200MB lah.. haa situ memang macam soalan betul.. jawb dlm pc lah. Phone mana boleh... Masa, ujian warna apa semua ada. Memang mcm soalan² klon/ramalan mcm tu lah hahaha.. memang bagus sangat sangat. Anggap je mcm trial.
  • Doa. Doa memang penting. Doa bnyk2 dkt tuhan supaya permudahkan semua. Harap kau lulus semua. Tu je yang penting. Jangan dsbbkan nak exam, tuhan terus kau lupa yeee.. baca buku 2hari 2malam tpi solat tak apa tak. Ish takboleh lah macam tu. Rezeki kau tu tuhan yang bagi. So kena ingat la dekat dia..

Setakat tu jela kot utk harini.. kalau ada apa apa lagi, aku update lagi yeee. bye! Assalamualaikum and thank you guys!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resepi Aglio Olio Paling Simple (The Simplest Aglio Olio's Recipe)

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia Okay. dah nampak kan tajuk dekat atas? ye aku nak kongsi pasal resepi makanan itali yang ramai...