28 Jul 2017

Resepi Aglio Olio Paling Simple (The Simplest Aglio Olio's Recipe)



Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia

Okay. dah nampak kan tajuk dekat atas? ye aku nak kongsi pasal resepi makanan itali yang ramai orang suka. Aglio Olio. FYI, Aglio ni maksud dia 'garlic' dan Olio ni pulak maksud dia 'oil'. Tu lah asas untuk buat spaghetti ni. Hanya menggunakan bawang putih iaitu garlic dan juga minyak iaitu oil. Orang zaman dulu kala (di italy) hanya buat spaghetti dengan bawang putih dan minyak iaitu dengan menumis bawang putih menggunakan minyak zaitun kemudian masukkan pasta. senangkan? tapi resepi ini berubah mengikut peredaran zaman. so, ada penambahan seperti chili flakes, daun parsley dan sebagainya. aku start suka makan pasta ni sebab kesedapan dan kelazatan pasta prawn olio yang aku makan dekat pizza hut. resepi aku kali ni pun takde la sesedap pizza hut. kalau nak resepi macam pizza hut punya, youguys bleh search di enjin carian google(prefer the most) sebab ada lah blogger yang bagitau resepi pasta prawn olio tu sbb diorang penah kerja dkt pizza hut. okay. malas cakap banyak. jom kita terus ke bahan bahan. ni aku bagitau resepi untuk 2 orang makan ye. kalau kau nak buat untuk kau sorang, just bhagi 2 bahan bahan yg tertera dibawah ni okay? kenapa bahagi dua? entah lah nak. aku pun bukannya chef profesional nak cakap kenapa kenapa.tapi selalunya memang macam tu la aku buat. haa kalau korang tak nak pening kepala, just buat untuk 2 orang. sebab kalau sedap, memang tak cukup la sepinggan nak oii.. selalunya aku ambil 15-20 minit untuk buat spaghetti ni.

Bahan-bahan untuk membuat Pasta Aglio Olio (untuk 2 orang) :




  • bawang putih (4 ulas)
  • 1/2 labu bawang holland
  • spaghetti 2 genggam (1/4 daripada sepaket pasta tu. alah pandai2 la kau agak untuk dua orang makan)
  • 1/4 cawan air rebusan spaghetti (bergantung pada selera awak. Kalau nak basah2 sikit, letak banyak sikit. Kalau nak mcm kering sikit, kurangkan. So, semua terletak pada awak)
  • minyak zaitun (extra virgin )(3sudu besar). kalau xde minyak zaitun, guna je minyak masak biasa. pun boleh. minyak zaitun ni minyak yang baik. so letak banyak sikit pun takpe. jangan letak terlampau banyak sudah. haa kalau minyak masak biasa tu jangan sbb banyak lemak. ok?
  • udang (4-6 ekor)
  • sotong*
  • ayam yang dipotong kecil*
  • cendawan butang*
  • chili flakes 2 sudu besar(kalau xde, hang pakai jela cili merah ke apa)
  • blackpepper*
  • secukup rasa (dalam 2 sudu teh)
  • garam secukupnya
  • fishballs*
  • oregano flakes
* tak letak pun takpe. tu kalau kau nak letak, letaklah.

Cara-caranya :
  • mula2, rebuskan spaghetti dalam air yang mendidih (kau tengok dekat belakang paket spaghetti tu, dia ada tulis masa untuk merebus spaghetti. aku rasa lain brand,lain masanya.) kau letak la garam secubit dan sesudu besar minyak masak semasa merebus spaghetti. ini supaya spaghetti anda tidak melekat sesama sendiri. kalau brand san remo, rasanya dalam 10 minit macam tu lah. jangan bagi keras sangat. jangan bagi lembut sangat. ni petua sapa ntah, kalau nak tahu spaghetti tu dah masak ke belum, kau ambil satu dan campakkan dekat dinding. kalau melekat tu, dah masak lah tu. ingat, air rebusan spaghetti jangan dibuang semua. kau ambil 1/4 cawan air rebusan sebelum buang bakinya.
  • lepas selesai merebus, toskan spaghetti.
  • panaskan minyak zaitun/minyak masak.
  • masukkan bawang putih dan bawang holland. klau nak masukkan cili, masukkan sekali masa ni okay ;)
  • bila warna bawang2 dah bertukar kepada perang perangan, masukkan udang dan lauk lain.
  • masukkan spaghetti
  • masukkan 1 sudu besar chili flakes. gaul sebati
  • masukkan air rebusan spaghetti.
  • masukkan garam,oregano sedikit dan secukup rasa
  • masukkan sesudu besar lagi chili flakes.
  • gaul rata. tunggu dalam 2-3 minit
  • siap untuk dihidangkan.
okay dengan ini aku sertakan gambar2 yang sempat aku ambil tadi yee..

ni bawang yang akan dipotong
(4 ulas bawang putih dan 1/2 labu bawang holland)
bawang putih yang telah dicincang dan bawang holland yang dipotong dadu
ni je bahan untuk buat spaghetti ni (1 je takde dalam gambar iaitu air rebusan spaghetti)
Dari kiri : oregano (aku guna ground sbb tersilap beli haha alang2 dah beli, guna jelah. tapi sepatutnya guna oregano flakes ye anak anak),chili flakes,garam,secukup rasa

2 Feb 2017

Cerita pasal ujian undang undang

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia!
Okay nak cerita psl ujian undang undang ni, mcm aku ckp dlm entry lepas yang hrini (2Feb2017), aku ada ujian undang² dekat RILEK. Actually RILEK tu merupakan akronim kepada '
Rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan' Haa gittew.. sebbaik ada akronim kalau tak, semput la aku nak sebut satu satu.. kalau nak tahu lagi pasal rilek, tekan sini. So, aku nak citer sikit pasal pagi tadi. Lepas solat subuh aku tak tidur balik la. Aku main phone sampai pkul 720 camtu. Lepastu, mak aku suruh mandi nak pegi sana.

Then, kiteorang brhnti makan dkt kedai maksu (idk what the restaurant's full name). Lepas makan makan, dalam 8:10 gerak. 8:15 sampai la. Dekat je kedai makan tdi dgn RILEK tu. Memang dah ramai dah yang menunggu dkt luar. Aku pun hairan lah mcm manaa pkul 8 tkbukak lagi. Dkt laman web tu ckp, pkul 8 pagi - 5 petang. Tpi tkpelah aku pun tggu kejap je. Dlm 10minit, dah terus bukak.
Diaorang panggil, letak ic dlm bekas kecil then kena sign dkt dlm buku dia. Aku antara org yang terawal lah hehehehe.. aku memang gaduh nak letak ic. Sbb ic dia plih dari bawah. That means, those who come earlier will take the exam first.. lepas tu dlm 5minit, dia panggil nama org satu satu untuk tngkap gmbr.. then nama aku pun kedengaran sayup sayup di pejabat ittew cewah hahaha
Aku pun pergi pastu dia suruh tgk camera then dia ambil gmbr aku (depan org ramai tau ambil gmbr. Malu la jugak. Sebbaik tkde sapa yg kenal fuhhh)

Aku pun duduk balik dkt kerusi lepas bayar RM10 utk gmbr tdi. Then 4org yg awal dia pggil utk msuk kelas tu. Then, tklama lps tu nama aku dipanggil lagi untuk cop jari.. actually, my thumb print is always not working. Idk why.. kot kot tangan aku ni dah nipis keee tkle scan dah ke apa ke ikutlah. Tpi setiap kali aku cop jari aku, memang susah nak menjadi. Lama bru jadi. So abang tdi pun smpai pegang tangan aku untuk cop jari tu hahahha

Lepas cop jari apa semua, dia cakap " kat dalam nanti pilih orang awam malaysia ye. Jangan plih penduduk tetap" aku angguk then aku masuk lah. Masuk tu aku tulis nombor ic dkt komputer tu pastu aku jawab lah. Aku memang blur apa benda tah pendikit. Aku cam hah wadeheck pendikit ni tkpenah dgr pun. Aku rasa mcm clutch je hahahaha main hentam sajala.. fuhh lepas habis jawab semua, aku berdebar nak tekan selesai. Tengok keputusan........ Jeng jeng jengg

Alhamdulillah aku lulus. Aku skor 59/70 je. Tpi dpt 64/70. Alah kira A+ lah tu hahaha.. hah dont pening2 kepala kenapa aku 70? Yelah aku ambik lesen kereta motor.. sbbtu bnyk sikit. Markah lulus pun 59/70. Kalau ambil satu lesen je, /50. Gittew.. then aku keluar cop jari skali lagi (sebbaik kalini menjadi cop jari aku) pastu dia print out my result. Aku keluar dengan senyuman hewhew. Aku call ayah aku pastu ayh aku tnya dpt brape. Aku jwb la 64/70. Ayah aku ckp uish bnyk nya salah  bagi aku, tu dah kira sgt ok dah. Lulus apeeeeeeee..

Image result for contoh sijil ujian kpp
ni lah contoh sijil tu yee. camni la ghopenyeee. yang aku? eh mana bleh tnjuk hahaha
credit to google for the picture

Sbelah tu ada 7E, while waiting my dad to fetch me up, aku pegi la tgk tgk apa benda aku bleh beli kat sana.. aku pun beli chewing gum je HAHAHAHA
Aku pun duduk BERSILA WEHHH dekat sbelah 7E tu hahahahaha dasar tk tahu malu hahaha.. pastu then aku terdengar ada orang fail. Dia dpt 53/70. And i was likee.. omg kesiannya.. kena dtg balikkk nanti hm..

Meh ABANG afiq nak kasi tips sikit.

  •  Make sure, before you take an exam, READ! Baca yang penting je. Tak kira exam apa, membaca tu wajib! Baca sikit pun jadi lah. Asal benda penting ada dlm otak kau. So, boleh tolong kauuuu nanti dlm ujian ittew..
  •  Tapi, tak ke gila nak baca the whole book yang tebal gila tu? Lagi² kalau kau tu ambil 2lesen mcm aku. Tak ke berbuih mulut kau baca dua dua buku tu?? So, focus when ur teacher is teaching youu. That's the most important and you must take note whatever your teacher says. Okay? Dia bukan ajar benda tkmsuk exam, dia ajar apa yang akan masuk exam lah.. jadi kena bgi prhatian 100%! Jangan tidur dalam kelas.. nanti jawab exam pun merapuuuu..
  • Download aplikasi 'Ujian KPP' di playstore. Idk if the app is available on appstore.. korang mesti jawab soalan² dalam tu. Memang banyak yang MASUK! So, kalau kau malas sangat tahap siput bxbi dah, kau just jawab soalan tu bertubi tubi. Kalau salah tu, ingt jawapan dia. Jadi korang tkkan buat salah lagi. Faham?Semasa menunggu giliran korang tu, bleh la korang jawab soalan 2,3 set. Haaa
  • Install software Ujian KPP di google. Hang cari la sendiri. Beribu link ada dkt google tuh. Size dia dlm 200MB lah.. haa situ memang macam soalan betul.. jawb dlm pc lah. Phone mana boleh... Masa, ujian warna apa semua ada. Memang mcm soalan² klon/ramalan mcm tu lah hahaha.. memang bagus sangat sangat. Anggap je mcm trial.
  • Doa. Doa memang penting. Doa bnyk2 dkt tuhan supaya permudahkan semua. Harap kau lulus semua. Tu je yang penting. Jangan dsbbkan nak exam, tuhan terus kau lupa yeee.. baca buku 2hari 2malam tpi solat tak apa tak. Ish takboleh lah macam tu. Rezeki kau tu tuhan yang bagi. So kena ingat la dekat dia..

Setakat tu jela kot utk harini.. kalau ada apa apa lagi, aku update lagi yeee. bye! Assalamualaikum and thank you guys!

1 Feb 2017

Coming back! My 2017's story

For my first post after years, lets's start with ASSALAMUALAIKUM guys! It's been ages since my last post. First of all, im sorry if most of the movies/drama cant be watched. im tired choosing which one to delete. so, i just let it be in my blog. ya! i dont actually care whether those can be watched or not. so, how's going on guys? cakap melayu lah. senang sikit kan haaa.. dulu last aku active main blog ni, maybe umur aku dalam 13-14 tahun macam tu lah. And sekarang ni, aku dah beumur........................ 18TAHUN!! gosh. dah habis dah spm aku ni. relax relax tkde buat apa kan, so aku rasa nak main balik la blog sbb dh lama tinggal. camne nk taip pun susah sbb lama xsentuh laptop. kalau ye pun, untuk print something or for my homeworks! fyi, ive changed this blog name from hujanpanas011 to afiqhaikals. s is not for plural but for belonging okay haha tkpsl psl nanti ckp aku ni banyak la apa la hahha. since i dont want to update any movies/drama or whatsoever, i changed it to my own name. cause i'll only focus on sharing my experiences. so, be noted that ive changed the title!

Okay, since i want to start blogging back, aku ada banyak sangat nak kongsi tapi..... tangan aku mmg lmbt menaip dah. tkmcm dlu, menaip je, laju jeeeee.. sekarang ni, pakai dua jari je. tu pun asyik typo. yelah dah lama tk menaip. bertahun dahh kan. so, what've i been doing for these years eh? now aku tengh ambil lesen kereta. esok aku akan ke ujian undang2/komputer di rilek pengkalan chepa. hmm saya ambil lesen kereta dan motor. harga idk sbb tkingt.

First day aku dekat akademi memandu nasrom (tmpt aku daftar lesen memandu), masa tu awal pagi lagi, ayah aku hntr mak aku dkt sekolah dlu (fyi, mak aku cikgu smk), baru dtg ambil aku dalam 7.40 cmtu la. aku dah siap siap dah. sebab kena daftar pkul 8 (actually pkul 8-9.30, tpi aku malas beratur and aku nk rebut kerusi depan). aku ni jenis yang tksuka baju berkolar. aku rimas. memang rasa mcm ada serangga je dkt tengkuk haha. biasala, aku gemuk so tksuka la pakai baju berkolar. lemas dan rimas! orang lain idk lah apa rasa. ok sambung balik. so kak kerani tu pggil "sapa nk ambil kpp01 harini? yang kelas mula2 tu. sila datang sini ye". so aku tknampk org pegi, aku pon apa lgi, pegi jela depan. dia tanya " bru nk ambil lesen ye?'" aku jwb ye.

pastu dah selesai byr semua, ayh aku kasi  duit utk makan (kawan aku ckp dia ada bagi kupon utk makan tpi pagi tu dia tkbgi. so aku ingt maybe promosi dh hbis kot. so aku ambk jela duit tu. tup tup dia bagi kupon dlm kelas rupanyaaa) . then aku masuk dlm kelas. tnggu 1/2 jam, tkde org masuk. pastu ada la bdk pompuan sorang msuk then bdk laki. kelas muat 50 orng tpi tkkan 3 org je kot? hmm maybe takrmai yg nak ambil lesen motor. so, kami bertiga jelah dlm kelas. memang syok jugk. cikgu pun best best je.

Tu baru kelas motor adik kakak abang pakcik makcikkk weiiiiiiiiii.. haih kelas kereta aku hari sabtu tu la. selang 2,3 hari drpd kls motor. masa kls kereta ni, ayh aku tkde la msuk dlm office dia. ayh aku hntr je. kalini aku expect msti tkrmai jgk. sekaliiii 10org sekelas. tapi, okay sangat dah sbenarnya.. slalunya 50 orang weiiiiii!! aku tkthu la cm mana diorang sumbat 50 org dlm kelas tu. msti tkbest.

since aku tkdpt bku teks lagi for both licenses (sbb stok habs, so diorang suruh call dlm masa sminggu kot kot ada stock), aku pun call lah. and alhamdulillah dah ada stok. aku pun pegi la dgn ayh aku keeskanya. aku msuk sorang2. rasanya dlm pkul 12 cmtu. tkrmai org msatu. aku tggu kejap then tgk org dkt kaunter blah, aku pun masuk lah. tpi pelik lah diorang tkpakai sistem nombor mcm dkt bank atau hospital. susah lah nak berebut mcmtu. kan ramai yg nk ambik. haihh.. aku pegi kaunter then dia tanya "ye?" aku ckp la aku nk bku teks. so dia ckp dgn org sbelah psl booking test. aku dgr booking test kan, tpi aku nak bku teks. aku ckp dlm hati, kak ni dgr tak apa aku nak? dia silap dgr kot. aku punnnnnnn, "kakkk saya nak buku teksss. buku teks" dia pun ckp "sabar boleh?" dengn pandangan dia tu mcm rimau, aku pun dgn malunya pandang bawah je. aku bukan apa, aku tkut dia silap dgr. rupanya aku yg silap. dia tgh ckp dgn org sbelah kot psl org lain hmm.. dia pun kasi aku buku teks, bgi blik ic aku then tnya nk booking exam bila. alhamdulillah akhir tu sblum aku pegi, dia senyum jugak dkt aku. lega la sikit rasa. kes aku ni tksteruk kes kawan aku lgi yang kena mrh truk dkt kerani tmpt dia. hebat la kawan aku bleh tahan dgn dia hmm..

then kak kerani tu ckp, nnti nk exam, dtg sini dlu tau ambil sijil kursus. aku pun " oo okkkk" sbb aku tkut kan nk tnya bnyk2. kang kena marah lgi.. balik tu aku terus whatsapp akademi tu, tnya balik "xpe ke klau ambil sijil tu sbelum hri exam?" (sbb aku mls la pegi bnyk tmpt. ayh aku dh la busy. dia pun ckp boleh. so harini, aku pegi la ambil sijil tu. dua dua skali. sijil kursus motor dan lesen. then, esok lah aku kena pegi terus dkt rilek tu.. nervous pun ada hahha.. letih la mak aiii asyik lesen jeeeee.. hmmmmmmmmm okay lah nanti aku update lgi yee. byee! assalamualaikum

17 Jan 2015

Kisah Anak-Anak Pelajar Darjah 1

1. Pagi tadi dibincangkan di dalam televisyen, betapa bobroknya sesetengah pengusaha kantin di sekolah menganiaya kanak-kanak naif.
2. Bayangkan anak-anak darjah 1, berwajah polos, suci, alami perkara-perkara di bawah:
3. Murid yang dah bayar dengan duit besar, tapi tidak kembalikan duit baki. Murid berlalu pergi tanpa diberitahu. Dua-dua pihak rasa tidak bersalah.
4. Apabila murid bertanya harga, pelayan memberitahu, "Dua, seringgit," sedangkan boleh diberitahu harga seunit "Satu, lima puluh sen."
5. Yang kasihannya, anak ini beli saja dua unit, sedangkan dia cuma perlukan satu.
6. Harga secawan (saiz kanak-kanak) air minuman sirap penuh adalah RM1, hampir menyamai harga segelas di luar untuk dewasa.
7. Ini lagi sedih, anak ini cuma ada 50 sen di tangan. Maka, dapatlah dia separuh cawan. T_T
8. Tidak boleh saya bayangkan betapa tergamaknya anak-anak tidak berdosa diperdayakan.
9. Walaupun diketahui syarat sah pihak jualbeli haruslah mumayz/baligh, namun situasi begini amat menyedihkan.
10. Satu lagi kes, bila ramai murid beratur ambil makanan, sampai di hujung barisan, ada makanan yang habis.
11. Ada kes lain, bila dah bunyi loceng, anak ini tak jadi makan. Ditinggalkan begitu saja, terus masuk kelas kelaparan. Sedih lagi T_T
12. Wahai ibu bapa, kita sajalah penyelamatnya. Mari kita budayakan semula amalan bekal makanan.
13. Jika satu Malaysia ibu bapa sediakan bekal, alamat pengusaha kantin pun kena fikir cara lain untuk cari makan.
14. Ada sesetengah pengusaha yang melarang anak yang bawa bekal makan di kantin. Abaikan saja undang-undang ini. Bawah pokok pun tak mengapa. Kenangan terindah.
15. Anak-anak yatim lagi macam mana? Hai sayunya hati.
16. Cerita pasal makan ni, semua orang boleh sentap. Kita mak-mak ayah-ayah ni makan sedap waktu tengahari, anak kita makan apa di sana?

8 Jan 2015

Kawan Aku Mati Dalam Rumah Sewa


Jom tonton filem Kawan Aku Mati Dalam Rumah Sewa di sini. Kawan Aku Mati Dalam Rumah Sewa mengisahkan kehidupan tiga rakan baik yang tinggal bersama di rumah sewa. Rudy, pelakon extra yang sentiasa memainkan watak hantu dalam setiap filem. Akhir pula adalah seorang pekerja di sebuah stesen minyak dan Remy adalah seorang pengilap kasut. Mereka menyewa rumah yang dimiliki oleh Pak Cik Osman Basah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resepi Aglio Olio Paling Simple (The Simplest Aglio Olio's Recipe)

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia Okay. dah nampak kan tajuk dekat atas? ye aku nak kongsi pasal resepi makanan itali yang ramai...