28 May 2018

Best ke kos Sains Komputer?

Hi!
ramai jugak tanya pasal kos sains komputer. kos ni boleh jadi apa je? best ke? masa depan cerah ke?

Okay. so before saya mulakan, saya nak bagitahu yang saya baru sem 2 ya. masih belum cukup pengalaman untuk bercakap pasal ni. tapi, saya akan bagitahu apa yang telah saya lalui sampai sem 2. and sekarang ni tengah struggle untuk final lepas raya ni! saya sedang menuntut dekat Uitm kampus machang.

so, apa yang korang akan belajar? of course computer programming, computer theory, maths and etc. first sem korang akan belajar jugak akaun. just a basic accounting. then, sem dua korang akan belajar economy. basic jugak same goes to sem 3 korang akan belajar basic business. tak perlu risau sebab sangat2 basic. ini hanya untuk memupuk sifat keusahawanan di antara pelajar uitm je. maths pulak senang je. sama macam addmaths spm tapi ada tokok tambah sikit lah. kalau uols focus, in shaa Allah tak ada ape yang perlu dirisaukan. just focus!

so ni course outline yang korang akan belajar dari sem1-5

jangan cakap kos ni kos cikai atau kos lelong eh sebab kos ni isnt easy as abc. even engineer pun ramai fail ambil subjek BASIC programming. haa.. nampak susah kan? tapi, kalau u betul2 determine and focus masa belajar, senang je. kena faham konsep dan format. kalau faham basic, datanglah soalan macam mana pun, confirm boleh jawab. yang penting, kena kukuhkan basic.

kos ni belajar cara nak hack ke? hmm saya belum belajar sampai tahap tu tapi ramai senior cakap ya memang akan belajar nanti. miss saya cakap kos ni sem 1-sem 3 agak tough. sampai sem 4-5 senang je. sebab basic dekat sem1-3. sem 4-5 tu cuma mengaplikasikan apa yang kita belajar. sem satu memang senang je. sem dua agak susah sikit HAHA! sebab kena belajar theory..

Kos ni ada banyak peluang pekerjaan ke? SANGAT BANYAK. boleh jadi programmer, boleh jadi analyst, boleh jadi software engineer dan macam macam lagi.. tak perlu risau tentang pekerjaan sebab zaman sekarang ni zaman semua benda guna teknologi IT. kalau minat kereta, boleh kerja dengan syarikat kereta sebab sekarang ramai programmer diperlukan. banyak kereta sekarang guna teknologi IT untuk buat kereta.


Ni di antara peluang pekerjaan yang ditawarkan dalam bidang ini


Boleh tekan SINI untuk tahu lanjut pasal course outline dan syarat kelayakan.

Akhir sekali, saya nak cakap yang kos ni tak susah mana pun kalau awak focus belajar dan rajin. jangan belajar kos ni dengan niat untuk godam sosial account orang yang awak benci ya. Tanam niat belajar kos ni untuk banggakan ibu bapa dan untuk menjadi orang yang berjaya seperti Bill Gates. 

Kalau ada apa apa nak tanya, sila comment di ruangan comment dekat bawah. 

Pengalaman Belajar Di UiTM Kampus Machang





Hi Assalamualaikum! mesti ramai yang tengah cari maklumat pasal uitm kampus machang kan? lagi lagi sekarang ni result upu lepasan spm/setaraf baru je announced. saya daripada kos sains komputer diploma part 2. bulan 9 ni masuk part 3.
Image result for uitm machang

ni lah bangunan pentadbiran uitm machang. masuk pintu pagar tu, ni first bangunan yang korang akan nampak
Image result for uitm machang
ni pulak kolej TAR. 
credited to blogger khair-mini.blogspot.com


Best tak duduk sini? so far, okay je. tak ada lah besar macam uitm shah alam tapi best la sebab suasana pembelajaran, lecturers yang sangat membantu dan facilities yang memudahkan. kat sini ada 2 kolej lelaki (kolej TAR dan TR) dan empat kolej perempuan (TDM,DO dan THO) kalau tak silap lah. kolej TAR ada 5 tingkat setiap wing (wing ni macam satu blok belah kanan, satu blok belah kiri. so kat sini panggil TAR left untuk blok belah kiri dan vice versa).

perempuan senang nak pergi mana mana sebab ada giling (van kuning macam van sekolah). giling ni biasanya ada dekat student centre dengan dekat kolej perempuan je. lelaki susah sikit nak naik giling ni sebab kolej lelaki dengan kelas dekat je. unless kalau macam nak main futsal ke malam malam, boleh lah tempah giling. kalau rumah korang dekat kota bharu, lagi senang korang nak balik rumah sebab giling memang tiap tiap minggu ada bawa korang balik kb. tambang pun okay la tak mahal sangat(RM8). biasanya giling akan ambil korang dari kolej ke kb mall/stesen bas kota bharu. then kalau nak balik uitm pun senang sbb giling tetap ada. mudah kan? tambang dari kolej perempuan ke student centre, kalau tak silap dalam 50 sen je. tapi kalau nak jimat, jalan kaki pun boleh tapi agak jauh lah. kalau yang nak diet tu boleh je jalan kaki.

selain daripada kos AD( art design), biasanya kelas untuk belajar akan dibahagikan dekat blok A,B dan D. blok C iaitu blok khas untuk kos AD sahaja. maknanya, selain kos AD, terpaksa lah korang kejap ke blok A kejap ke blok D bergantung pada jadual korang. kedai makan pun banyak dekat luar siap ada dobi dan 7E. dekat setiap kolej ada je washing machine (RM3) untuk setiap basuhan. biasanya hari sabtu yang paling ramai orang guna washing machine so make sure kalau nak basuh baju, sila bangun awal pagi untuk berebut gunakan washing machine ya.

cafe dekat kolej lelaki ada satu je. dekat kolej perempuan saya tak tahu tapi rasanya banyak gila cafe dekat kolej perempuan so tak payah risau ok? sem 1 ni boleh bawa motor ke? TAK BOLEH ya. tunggu awak sem 2.

Dekat u ni boleh ke pakai seluar ketat ke pallazo ke? TAK BOLEH ya. jumpa polis bantuan nanti, kena saman. satu saman bernilai RM50 ya so jangan main main sebab kawan saya dah banyak kena saman sebab tak mengikut sahsiah diri.

Last sekali saya nak bagi nasihat lah sikit. dah nak masuk u ni, jangan ingat semua orang baik ya. masih ramai yang kurang baik. dekat u ni juga lah awak akan jumpa macam macam ragam manusia. jadi, pilihlah kawan yang betul supaya boleh bawa awak ke jalan yang betul.

Selamat datang ke UiTM Kampus Machang! Semoga menjadi seorang siswa yang berjaya.

Kalau nak tanya apa apa, tanya je dekat comment nanti saya reply ya kalau ada masa. TQ.


28 Jul 2017

Resepi Aglio Olio Paling Simple (The Simplest Aglio Olio's Recipe)



Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia

Okay. dah nampak kan tajuk dekat atas? ye aku nak kongsi pasal resepi makanan itali yang ramai orang suka. Aglio Olio. FYI, Aglio ni maksud dia 'garlic' dan Olio ni pulak maksud dia 'oil'. Tu lah asas untuk buat spaghetti ni. Hanya menggunakan bawang putih iaitu garlic dan juga minyak iaitu oil. Orang zaman dulu kala (di italy) hanya buat spaghetti dengan bawang putih dan minyak iaitu dengan menumis bawang putih menggunakan minyak zaitun kemudian masukkan pasta. senangkan? tapi resepi ini berubah mengikut peredaran zaman. so, ada penambahan seperti chili flakes, daun parsley dan sebagainya. aku start suka makan pasta ni sebab kesedapan dan kelazatan pasta prawn olio yang aku makan dekat pizza hut. resepi aku kali ni pun takde la sesedap pizza hut. kalau nak resepi macam pizza hut punya, youguys bleh search di enjin carian google(prefer the most) sebab ada lah blogger yang bagitau resepi pasta prawn olio tu sbb diorang penah kerja dkt pizza hut. okay. malas cakap banyak. jom kita terus ke bahan bahan. ni aku bagitau resepi untuk 2 orang makan ye. kalau kau nak buat untuk kau sorang, pandai2 la kau agak ya. usually, aku akan ambil masa 15-20 minit untuk masak ni. 12 minit untuk rebus spaghetti dan beberapa minit untuk goreng.

Bahan-bahan untuk membuat Pasta Aglio Olio (untuk 2 orang) :




  • bawang putih (4 ulas)
  • 1/2 labu bawang holland
  • spaghetti 2 genggam (1/4 daripada sepaket pasta tu. alah pandai2 la kau agak untuk dua orang makan)
  • 1/4 cawan air rebusan spaghetti (bergantung pada selera awak. Kalau nak basah2 sikit, letak banyak sikit. Kalau nak mcm kering sikit, kurangkan. So, semua terletak pada awak)
  • minyak zaitun (extra virgin )(3sudu besar). kalau xde minyak zaitun, guna je minyak masak biasa. pun boleh. minyak zaitun ni minyak yang baik. so letak banyak sikit pun takpe. jangan letak terlampau banyak sudah. haa kalau minyak masak biasa tu jangan sbb banyak lemak. ok?
  • udang (4-6 ekor)
  • sotong*
  • ayam yang dipotong kecil*
  • cendawan butang*
  • chili flakes 2 sudu besar(kalau xde, hang pakai jela cili merah ke apa)
  • blackpepper*
  • secukup rasa (dalam 2 sudu teh)
  • garam secukupnya
  • fishballs*
  • oregano flakes
* tak letak pun takpe. tu kalau kau nak letak, letaklah.

Cara-caranya :
  • mula2, rebuskan spaghetti dalam air yang mendidih (kau tengok dekat belakang paket spaghetti tu, dia ada tulis masa untuk merebus spaghetti. aku rasa lain brand,lain masanya.) kau letak la garam secubit. kalau brand san remo, rasanya dalam 10 minit macam tu lah. jangan bagi keras sangat. jangan bagi lembut sangat. ni petua sapa ntah, kalau nak tahu spaghetti tu dah masak ke belum, kau ambil satu dan campakkan dekat dinding. kalau melekat tu, dah masak lah tu. ingat, air rebusan spaghetti jangan dibuang semua. kau ambil 1/4 cawan air rebusan sebelum buang bakinya. 
  • lepas selesai merebus, toskan spaghetti. JANGAN PULAK KAU PERGI BILAS SPAGHETTI TU YA :)
  • panaskan minyak zaitun/minyak masak.
  • masukkan bawang putih dan bawang holland. klau nak masukkan cili, masukkan sekali masa ni okay ;)
  • bila warna bawang2 dah bertukar kepada perang perangan, masukkan udang dan lauk lain.
  • masukkan spaghetti
  • masukkan 1 sudu teh chili flakes. gaul sebati
  • masukkan air rebusan spaghetti.
  • masukkan garam,oregano sedikit dan secukup rasa
  • masukkan sesudu teh lagi chili flakes.
  • gaul rata. tunggu dalam 2-3 minit
  • siap untuk dihidangkan.
Kalau ada apa apa, comment je okay.


2 Feb 2017

Cerita pasal ujian undang undang

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia!
Okay nak cerita psl ujian undang undang ni, mcm aku ckp dlm entry lepas yang hrini (2Feb2017), aku ada ujian undang² dekat RILEK. Actually RILEK tu merupakan akronim kepada '
Rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan' Haa gittew.. sebbaik ada akronim kalau tak, semput la aku nak sebut satu satu.. kalau nak tahu lagi pasal rilek, tekan sini. So, aku nak citer sikit pasal pagi tadi. Lepas solat subuh aku tak tidur balik la. Aku main phone sampai pkul 720 camtu. Lepastu, mak aku suruh mandi nak pegi sana.

Then, kiteorang brhnti makan dkt kedai maksu (idk what the restaurant's full name). Lepas makan makan, dalam 8:10 gerak. 8:15 sampai la. Dekat je kedai makan tdi dgn RILEK tu. Memang dah ramai dah yang menunggu dkt luar. Aku pun hairan lah mcm manaa pkul 8 tkbukak lagi. Dkt laman web tu ckp, pkul 8 pagi - 5 petang. Tpi tkpelah aku pun tggu kejap je. Dlm 10minit, dah terus bukak.
Diaorang panggil, letak ic dlm bekas kecil then kena sign dkt dlm buku dia. Aku antara org yang terawal lah hehehehe.. aku memang gaduh nak letak ic. Sbb ic dia plih dari bawah. That means, those who come earlier will take the exam first.. lepas tu dlm 5minit, dia panggil nama org satu satu untuk tngkap gmbr.. then nama aku pun kedengaran sayup sayup di pejabat ittew cewah hahaha
Aku pun pergi pastu dia suruh tgk camera then dia ambil gmbr aku (depan org ramai tau ambil gmbr. Malu la jugak. Sebbaik tkde sapa yg kenal fuhhh)

Aku pun duduk balik dkt kerusi lepas bayar RM10 utk gmbr tdi. Then 4org yg awal dia pggil utk msuk kelas tu. Then, tklama lps tu nama aku dipanggil lagi untuk cop jari.. actually, my thumb print is always not working. Idk why.. kot kot tangan aku ni dah nipis keee tkle scan dah ke apa ke ikutlah. Tpi setiap kali aku cop jari aku, memang susah nak menjadi. Lama bru jadi. So abang tdi pun smpai pegang tangan aku untuk cop jari tu hahahha

Lepas cop jari apa semua, dia cakap " kat dalam nanti pilih orang awam malaysia ye. Jangan plih penduduk tetap" aku angguk then aku masuk lah. Masuk tu aku tulis nombor ic dkt komputer tu pastu aku jawab lah. Aku memang blur apa benda tah pendikit. Aku cam hah wadeheck pendikit ni tkpenah dgr pun. Aku rasa mcm clutch je hahahaha main hentam sajala.. fuhh lepas habis jawab semua, aku berdebar nak tekan selesai. Tengok keputusan........ Jeng jeng jengg

Alhamdulillah aku lulus. Aku skor 59/70 je. Tpi dpt 64/70. Alah kira A+ lah tu hahaha.. hah dont pening2 kepala kenapa aku 70? Yelah aku ambik lesen kereta motor.. sbbtu bnyk sikit. Markah lulus pun 59/70. Kalau ambil satu lesen je, /50. Gittew.. then aku keluar cop jari skali lagi (sebbaik kalini menjadi cop jari aku) pastu dia print out my result. Aku keluar dengan senyuman hewhew. Aku call ayah aku pastu ayh aku tnya dpt brape. Aku jwb la 64/70. Ayah aku ckp uish bnyk nya salah  bagi aku, tu dah kira sgt ok dah. Lulus apeeeeeeee..

Image result for contoh sijil ujian kpp
ni lah contoh sijil tu yee. camni la ghopenyeee. yang aku? eh mana bleh tnjuk hahaha
credit to google for the picture

Sbelah tu ada 7E, while waiting my dad to fetch me up, aku pegi la tgk tgk apa benda aku bleh beli kat sana.. aku pun beli chewing gum je HAHAHAHA
Aku pun duduk BERSILA WEHHH dekat sbelah 7E tu hahahahaha dasar tk tahu malu hahaha.. pastu then aku terdengar ada orang fail. Dia dpt 53/70. And i was likee.. omg kesiannya.. kena dtg balikkk nanti hm..

Meh ABANG afiq nak kasi tips sikit.

  •  Make sure, before you take an exam, READ! Baca yang penting je. Tak kira exam apa, membaca tu wajib! Baca sikit pun jadi lah. Asal benda penting ada dlm otak kau. So, boleh tolong kauuuu nanti dlm ujian ittew..
  •  Tapi, tak ke gila nak baca the whole book yang tebal gila tu? Lagi² kalau kau tu ambil 2lesen mcm aku. Tak ke berbuih mulut kau baca dua dua buku tu?? So, focus when ur teacher is teaching youu. That's the most important and you must take note whatever your teacher says. Okay? Dia bukan ajar benda tkmsuk exam, dia ajar apa yang akan masuk exam lah.. jadi kena bgi prhatian 100%! Jangan tidur dalam kelas.. nanti jawab exam pun merapuuuu..
  • Download aplikasi 'Ujian KPP' di playstore. Idk if the app is available on appstore.. korang mesti jawab soalan² dalam tu. Memang banyak yang MASUK! So, kalau kau malas sangat tahap siput bxbi dah, kau just jawab soalan tu bertubi tubi. Kalau salah tu, ingt jawapan dia. Jadi korang tkkan buat salah lagi. Faham?Semasa menunggu giliran korang tu, bleh la korang jawab soalan 2,3 set. Haaa
  • Install software Ujian KPP di google. Hang cari la sendiri. Beribu link ada dkt google tuh. Size dia dlm 200MB lah.. haa situ memang macam soalan betul.. jawb dlm pc lah. Phone mana boleh... Masa, ujian warna apa semua ada. Memang mcm soalan² klon/ramalan mcm tu lah hahaha.. memang bagus sangat sangat. Anggap je mcm trial.
  • Doa. Doa memang penting. Doa bnyk2 dkt tuhan supaya permudahkan semua. Harap kau lulus semua. Tu je yang penting. Jangan dsbbkan nak exam, tuhan terus kau lupa yeee.. baca buku 2hari 2malam tpi solat tak apa tak. Ish takboleh lah macam tu. Rezeki kau tu tuhan yang bagi. So kena ingat la dekat dia..

Setakat tu jela kot utk harini.. kalau ada apa apa lagi, aku update lagi yeee. bye! Assalamualaikum and thank you guys!

1 Feb 2017

Coming back! My 2017's story

For my first post after years, lets's start with ASSALAMUALAIKUM guys! It's been ages since my last post. First of all, im sorry if most of the movies/drama cant be watched. im tired choosing which one to delete. so, i just let it be in my blog. ya! i dont actually care whether those can be watched or not. so, how's going on guys? cakap melayu lah. senang sikit kan haaa.. dulu last aku active main blog ni, maybe umur aku dalam 13-14 tahun macam tu lah. And sekarang ni, aku dah beumur........................ 18TAHUN!! gosh. dah habis dah spm aku ni. relax relax tkde buat apa kan, so aku rasa nak main balik la blog sbb dh lama tinggal. camne nk taip pun susah sbb lama xsentuh laptop. kalau ye pun, untuk print something or for my homeworks! fyi, ive changed this blog name from hujanpanas011 to afiqhaikals. s is not for plural but for belonging okay haha tkpsl psl nanti ckp aku ni banyak la apa la hahha. since i dont want to update any movies/drama or whatsoever, i changed it to my own name. cause i'll only focus on sharing my experiences. so, be noted that ive changed the title!

Okay, since i want to start blogging back, aku ada banyak sangat nak kongsi tapi..... tangan aku mmg lmbt menaip dah. tkmcm dlu, menaip je, laju jeeeee.. sekarang ni, pakai dua jari je. tu pun asyik typo. yelah dah lama tk menaip. bertahun dahh kan. so, what've i been doing for these years eh? now aku tengh ambil lesen kereta. esok aku akan ke ujian undang2/komputer di rilek pengkalan chepa. hmm saya ambil lesen kereta dan motor. harga idk sbb tkingt.

First day aku dekat akademi memandu nasrom (tmpt aku daftar lesen memandu), masa tu awal pagi lagi, ayah aku hntr mak aku dkt sekolah dlu (fyi, mak aku cikgu smk), baru dtg ambil aku dalam 7.40 cmtu la. aku dah siap siap dah. sebab kena daftar pkul 8 (actually pkul 8-9.30, tpi aku malas beratur and aku nk rebut kerusi depan). aku ni jenis yang tksuka baju berkolar. aku rimas. memang rasa mcm ada serangga je dkt tengkuk haha. biasala, aku gemuk so tksuka la pakai baju berkolar. lemas dan rimas! orang lain idk lah apa rasa. ok sambung balik. so kak kerani tu pggil "sapa nk ambil kpp01 harini? yang kelas mula2 tu. sila datang sini ye". so aku tknampk org pegi, aku pon apa lgi, pegi jela depan. dia tanya " bru nk ambil lesen ye?'" aku jwb ye.

pastu dah selesai byr semua, ayh aku kasi  duit utk makan (kawan aku ckp dia ada bagi kupon utk makan tpi pagi tu dia tkbgi. so aku ingt maybe promosi dh hbis kot. so aku ambk jela duit tu. tup tup dia bagi kupon dlm kelas rupanyaaa) . then aku masuk dlm kelas. tnggu 1/2 jam, tkde org masuk. pastu ada la bdk pompuan sorang msuk then bdk laki. kelas muat 50 orng tpi tkkan 3 org je kot? hmm maybe takrmai yg nak ambil lesen motor. so, kami bertiga jelah dlm kelas. memang syok jugk. cikgu pun best best je.

Tu baru kelas motor adik kakak abang pakcik makcikkk weiiiiiiiiii.. haih kelas kereta aku hari sabtu tu la. selang 2,3 hari drpd kls motor. masa kls kereta ni, ayh aku tkde la msuk dlm office dia. ayh aku hntr je. kalini aku expect msti tkrmai jgk. sekaliiii 10org sekelas. tapi, okay sangat dah sbenarnya.. slalunya 50 orang weiiiiii!! aku tkthu la cm mana diorang sumbat 50 org dlm kelas tu. msti tkbest.

since aku tkdpt bku teks lagi for both licenses (sbb stok habs, so diorang suruh call dlm masa sminggu kot kot ada stock), aku pun call lah. and alhamdulillah dah ada stok. aku pun pegi la dgn ayh aku keeskanya. aku msuk sorang2. rasanya dlm pkul 12 cmtu. tkrmai org msatu. aku tggu kejap then tgk org dkt kaunter blah, aku pun masuk lah. tpi pelik lah diorang tkpakai sistem nombor mcm dkt bank atau hospital. susah lah nak berebut mcmtu. kan ramai yg nk ambik. haihh.. aku pegi kaunter then dia tanya "ye?" aku ckp la aku nk bku teks. so dia ckp dgn org sbelah psl booking test. aku dgr booking test kan, tpi aku nak bku teks. aku ckp dlm hati, kak ni dgr tak apa aku nak? dia silap dgr kot. aku punnnnnnn, "kakkk saya nak buku teksss. buku teks" dia pun ckp "sabar boleh?" dengn pandangan dia tu mcm rimau, aku pun dgn malunya pandang bawah je. aku bukan apa, aku tkut dia silap dgr. rupanya aku yg silap. dia tgh ckp dgn org sbelah kot psl org lain hmm.. dia pun kasi aku buku teks, bgi blik ic aku then tnya nk booking exam bila. alhamdulillah akhir tu sblum aku pegi, dia senyum jugak dkt aku. lega la sikit rasa. kes aku ni tksteruk kes kawan aku lgi yang kena mrh truk dkt kerani tmpt dia. hebat la kawan aku bleh tahan dgn dia hmm..

then kak kerani tu ckp, nnti nk exam, dtg sini dlu tau ambil sijil kursus. aku pun " oo okkkk" sbb aku tkut kan nk tnya bnyk2. kang kena marah lgi.. balik tu aku terus whatsapp akademi tu, tnya balik "xpe ke klau ambil sijil tu sbelum hri exam?" (sbb aku mls la pegi bnyk tmpt. ayh aku dh la busy. dia pun ckp boleh. so harini, aku pegi la ambil sijil tu. dua dua skali. sijil kursus motor dan lesen. then, esok lah aku kena pegi terus dkt rilek tu.. nervous pun ada hahha.. letih la mak aiii asyik lesen jeeeee.. hmmmmmmmmm okay lah nanti aku update lgi yee. byee! assalamualaikum
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best ke kos Sains Komputer?

Hi! ramai jugak tanya pasal kos sains komputer. kos ni boleh jadi apa je? best ke? masa depan cerah ke? Okay. so before saya mulakan, say...